Prof. Dr. Şükriye Ruhi’yi kaybettik!

sukriyeruhiSevgili Hocamız, Sözlü Türkçe Derlemi’nin yürütücüsü, Prof. Dr. Şükriye Ruhi 16 Nisan 2015 itibariyle bir süredir mücadele ettiği pankreas kanserine yenik düşerek aramızdan ayrıldı. Prof. Dr. Şükriye Ruhi dilbilim alanına yaptığı eşsiz katkılarıyla sonsuza dek hatırlanacak.

Ailesine, öğrencilerine ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Huzur içinde yatsın.

EXMARaLDA 1.5

EXMARaLDA araçlarının 1.5 sürümü EXMARaLDA Previews sayfasında indirilebilir.

Bu sürümde uzun süredir beklenen geri alma (Undo) özelliğinin Partitur Editor’e eklenmiş.

Not: Partitur Editor’ü sorunsuz kullanabilmek için Edit > Preferences > Media sekmesindeki “Auto remove unused timeline items after merge”  seçeneğinin işaretli olması gerekiyor.

EXMARaLDA 1.4.4 hazır

EXMARaLDA Programlarının yeni sürümleri EXMARaLDA Previews sayfasından indirilebilir.

Bu sürümdeki en temel yenilik işaretleme panelinin kullanıcı tarafından özelleştirilebilmesi. Yapılacak dilbilgisel işaretlemenin farklı gereksinimlere uyarlanabilmesi bu yolla kolaylaştırılmış.

EXMARaLDA programlarının yeni sürümleri hazır

ODTÜ Sözlü Türkçe Derlemi’den kullanılan EXMARaLDA derlem geliştirme araçlarının yeni sürümleri (1.4.3) EXMARaLDA web sayfasından indirilebilir.

exmaralda-1.4.3

Çeviriyazı çalışmaları başladı

Sözlü Türkçe Derlemi Projesi’nin ilk ses kayıtlarının temel çeviriyazılarına (İng. transcription) başlandı. Proje kapsamında hazırlanan Sözlü Türkçe Çeviriyazı Yönergeleri doğrultusunda eğitim alan çeviriyazıcılar, yapılan ses kayıtlarını EXMARaLDA’nın sözlü Türkçe için özelleştirilmiş araçları ile çözümlemeye başladılar.

Çeviriyazı

Çeviriyazılar için kullanılan EXMARaLDA Partitur Editor Programı

Projemizde kayıt yapacak bilim gönüllüleri aranıyor!

ODTÜ Sözlü Türkçe Derlemi Projesi’nde Türkiye’nin çeşitli yerlerinden konuşma örnekleri toplamak ve bu kayıtları çözümlemek için bizimle çalışacak gönüllüler arıyoruz.
Gönüllü Başvuru Formu
Sıkça Sorulan Sorular
Başvuru ve bilgi için: odtustd@metu.edu.tr

İlk EXMARaLDA eğitimleri tamamlandı

ODTÜ Sözlü Türkçe Derlemi Projesi’nce kullanılacak olan EXMARaLDA programlarının ilk eğitim seminerleri tamamlandı. EXMARaLDA programlarının geliştiricileri Hamburg Üniversitesi’nden Thomas Schmidt ve Kai Wörner tarafından verilen seminerlerde proje ekibinin yanında 20′yi aşkın öğrenci de eğitim aldı.

Thomas Schmidt

Thomas Schmidt eğitimler sırasında

İki haftaya yayılan eğitimler 11 oturum halinde gerçekleşti. Çeviriyazı, derlem yönetimi, arama teknikleri, derlem sunumu gibi konuların işlenildiği seminerlerde ayrıca EXMARaLDA programlarının geliştiricileriyle, programların daha verimli kullanılabilmesi için yapılabilecek değişiklikler tartışıldı ve konuşma Türkçesinin çeviriyazıya dönüştürülmesi konusunda yöntem çalışmalarına devam edildi.

Thomas Schmidt

Thomas Schmidt Partitur Editor'ü anlatırken

Eğitim

Eğitimler bilgisayar başında uygulamalı olarak yapıldı