S.S.S.
(Sıkça Sorulan Sorular)
Derlem nedir?
Bir dilin farklı türlerde sözlü veya yazılı etkileşimlerinin bir araya getirilip (genellikle) bilgisayar yardımıyla işlendiği büyük veritabanlarına derlem denir.
Projemize nasıl katkıda bulunabilirsiniz?
Ses/görüntü kaydı veya kayıt çözümlemesi yaparak projemize katkıda bulunabilirsiniz.
Kimler gönüllü olabilir?
Değişik ortamlarda Türkçe konuşan HERKES.
Gönüllü olmak için ne yapmam gerekir?
Sitemizdeki Gönüllü Başvuru Formu’nu doldurmanız yeterlidir.
Nerede kayıt yapabilirsiniz?
Türkçe konuşan kişilerle yüz yüze ya da telefonda sözlü iletişime girdiğiniz her ortamda. Aile, okul, iş, arkadaş ortamlarının yanı sıra market, durak, kütüphane, müze gibi umumi yerlerde de kayıt yapabilirsiniz.
Nasıl kayıt yapacaksınız?
Proje ekibinin size vereceği, kullanımı son derece pratik ve kolay olan kayıt cihazı ve mikrofonla kayıtlarınızı yapabilirsiniz.
Kayıt yaptıktan sonra ne yapmanız gerekecek?
Kayıt yaptığınız ortam ve konuşmacılarla ilgili temel bazı bilgileri proje ekibine aktarmak için, size verilecek olan formları doldurup kayıt cihazlarını proje ekibine teslim edeceksiniz.
Bir kişi kaç kayıt yapmalıdır/yapabilir?
İstediğiniz uzunlukta ve istediğiniz sayıda kayıt yapabilirsiniz. Önemli olan kayıtlardaki konuşmaların anlaşılır olmasıdır. Kayıt cihazlarını teslim ettikten sonra yeniden kayıt yapmak isterseniz cihazları tekrardan alıp farklı zaman ve mekanlarda yeniden kayıt yapabilirsiniz.
Var olan ses/görüntü kayıtlarımı gönderebilir miyim?
Sözlü Türkçe Derlemi’nde yer alması için var olan kayıtlarınızı bize herhangi bir formatta iletebilirsiniz. Bu konunun ayrıntıları hakkında bilgi edinmek için lütfen Kayıt Bağış Formu‘nu kullanınız.